Toerisme Mol logo

Sint-Antoniuskapel Sluis

Aan het einde van de negentiende eeuw kende St. Antonius van Padua een grote populariteit als heilige van de verloren voorwerpen. De kapel werd in 1898 gebouwd en was met zijn populaire heilige een veel bezocht gebedsoord.
foto: DSC_0173
  • foto: DSC_0159
  • foto: DSC_0158
  • foto: DSC_0160

Vroeger kon je met de fiets langs een hobbelig veldpaadje rechtstreeks van het centrum van Sluis naar de Corbiestraat. In de volksmond stond dit paadje bekend als het ‘sjokkelpedje’. In de loop der jaren is dit paadje stilaan verdwenen onder druk van nieuwe huizen, het brede spoorwegemplacement,….

 

Verval  

Op het traject van dit veelvuldig onderbroken paadje in Sluis, staat de vervallen Heilige Antoniuskapel. Het verdwijnen van het ‘sjokkelpedje’ luidde ook het verval van de kapel in. Zo was het gebouwtje na verloop van tijd volledig ingesloten door de omliggende tuinen.

 

Dankzij de aankoop van een smalle strook grond in de Pastoor Wuytsstraat heeft het gemeentebestuur opnieuw een toegangsweg naar deze kapel gerealiseerd. Met de aankoop van een strook grond in de Pastoor Wuytsstraat zette het gemeentebestuur de eerste stap in de heropstanding van de Heilige Antoniuskapel in Sluis.

 

Op pad naar het Centrum

Het lot van de vervallen en verlaten kapel uit 1898 was verbonden met het ‘Sjokkelpedje’, een kilometerslange voet- en fietsweg dat vroeger Sluis verbond met het Centrum. Als je vanuit Sluis via het pad op weg ging naar het Centrum, kwam je langs de kapel van de Heilige Antonius.

 

Sinds 1850 

Dit paadje is terug te vinden op een kaart uit 1850. Nog tot ongeveer 1950-1960 werd het paadje door veel jonge fietsers gebruikt om naar de speelterreinen op de Galbergen te gaan. Door de vele bebouwingen in de loop der jaren is het padje verdwenen. Slechts hier en daar zijn er nog stukjes zonder begin of einde terug te vinden.

 

Door het verdwijnen van het ‘Schokkelpad’ raakte de kapel steeds meer ingesloten, totdat ze bijna niet meer bereikbaar was. Nu de aankoop van een toegangsstrook gerealiseerd is, heeft het gemeentebestuur de intentie om in eigen beheer de kapel te renoveren en de site aantrekkelijk te maken voor bezoekers.

 

Contactgegevens

Pastoor Wuytsstraat
Sluis

In de buurt ...

naar top