Toerisme Mol logo

Wandeling Molse meren - Kristalpad

Bestel hier je brochure
Deze zandput is een voormalige zandgroeve die vroeger werd gebruikt voor de ontginning van kwarts, bekend als het roemrijke Molse witte zand. Het is een plek waar wandelaars volop kunnen genieten van dit prachtig groot binnenmeer met allerhande flora en fauna en van de omgeving, zowel in de winter als in de zomer.
foto: Put van Rauw9
  • foto: SunParks 1
  • foto: Put van Rauw 2
  • foto: 't Kristallijn 1

Bezienswaardigheden op de route

Vakantiepark Sunparks Kempense Meren

Sunparks Kempense Meren ligt middenin de uitgestrekte bossen en meren van de 'Stille Kempen'. Tussen al het groen kan je eindeloos wandelen en fietsen. Of je maakt een uitstapje naar één van de natuur- of pretparken in de buurt. Uiteraard vind je op het park ook de vaste waarden, zoals Aquafun en verschillende restaurantjes.

Put van Rauw

Net zoals het Zilvermeer is de Put van Rauw een voormalige site voor zandontginning.
Je kan hier het hele jaar door genieten van de omgeving. Het grote binnenmeer, dat trouwens één van de grootste van Vlaanderen is, verleent onderdak aan een rijke variëteit aan fauna en flora.

Drijvende eilandjes put van ’t Rauw

De put van Rauw heeft vier grote drijvende, kunstmatige eilanden. Zandwinningsbedrijf Sibelco en de gemeente werkten samen een nieuw natuurproject uit om de grote plas een ecologische bestemming te geven.

Twee eilanden plantten we aan met zeggevegetatie. Deze vegetatie komt ook voor in de omliggende natuurgebieden en omvat veel zeldzame fauna en flora. Een derde eiland is een veensubstraateiland dat een natuurlijke drijftil imiteert en zo een uitgelezen habitat vormt voor de vogelsoort ‘zwarte stern’. Het vierde eiland richtten we met keien in als een aanlokkelijke broedplaats voor de visdief, een vogel die in het binnenland weinig geschikt broedgebied vindt. De eilanden bestaan uit duurzame materialen en zijn vastgehecht aan een in de oever verankerde kabel.

Natuurreservaat De Maat

In tegenstelling tot veel andere gebieden in de omgeving, werd er in de Maat geen wit zand ontgonnen. Er gebeurden wel andere ontginningswerken, namelijk sprietontginning.
Tijdens de brandstofschaarste veroorzaakt door WO II, werd er hier op industriële schaal spriet ontgonnen. Toen de vraag naar spriet afnam, werd de ontginning stopgezet.
Hierdoor bleven er ondiepe waterplassen over. Sommigen werden als visvijver gebruikt, anderen volgestort met afval. Vandaag de dag is het een prachtig natuurreservaat waar je heerlijk kan wandelen (met of zonder gids).

't Kristallijn

Niet zo ver hier vandaan ligt ’t Kristallijn, ook een initiatief van Sibelco. Dit gebied brengt cultuur, natuur en recreatie samen.
Het is deels een publiek park en wandelpad met zicht op dit prachtige meer. Op het terrein bevindt zich ook een tentoonstellingsruimte, hier worden regelmatig mooie exposities uitgestald.

Interactief museum Sibelco Experience Centre

Interactief museum Sibelco Experience Centre is een initiatief van Sibelco. In dit interactieve museum maak je kennis met de geschiedenis van het bedrijf, kwartswinning en duurzaam ondernemen. Hier kom je te weten waarvoor het Molse kwartszand zoal gebruikt wordt. Het museum beschikt over een tijdlijn, een mineralen schatkamer, een productiekamer en een minilab met doe-proeven.

Contactgegevens

+32 (0)14 27 24 26

Prijs

Gratis

Te verkrijgen bij

Vertrek en aankomst

VertrekplaatsPostelsesteenweg 71

Afstand

8,2 km

Bewegwijzering

Wandelknooppunten:
1 - 71 - 70 - 68 - 67 - 65 - 66 - 60 - 59 - 51 - 58 - 69 - 70 - 71 - 1

Honden toegelaten

Ja, aan de leiband
Bestel hier je brochure
naar top