Filet d'Anvers- Erkend streekproduct
De familie Janssens uit Mol houdt slagerstradities graag in ere en dit geldt niet enkel voor varkensvleesbereidingen zoals kipkap, smout, bloedpensen en spek, maar ook voor het meest typische stukje Belgische charcuterie: de filet d’Anvers.
Ten huize Janssens wordt reed sinds 1930 filet dAnvers gerookt. De verkoop was beperkt, enkel de begoede burger kon het zich permitteren. Vanaf de jaren 50 werd de vraag echter groter.
In den beginnen maakte men genaaide filets, waarbij de filet en het muisstuk aan elkaar genaaid werden omdat de stukken vlees van het Kempens roodbonte ras veel kleiner waren. Naarmate de runderen zwaarder werden gebruikte men enkele nog de filet voor de bereiding van het streekproduct. Deze filets worden gezouten en op smaak gebracht met jeneverbessen, laurierbladeren en kruidnagels. Het roken gebeurt bij de familie Janssens in de originele gewelfde rookschouw met beukenhout.