Toerisme Mol logo

Het Moldersbok

De thematuin ‘Moldersbok’ ligt op het perceel van de vroegere gemeentetuin (36 are) gelegen langs de Nete en de Molderdijk.

De tuin wordt ontwikkeld naar het beeld van de Hobbits uit de romanreeks ‘In de ban van de ring’ (J.R.R. Tolkien). De Hobbits noemden hun woongebiedjes binnen de Gauw naar de voorname families die binnen die omgeving woonden. Voor ons zijn dat de ‘Molders’, een oude familie die naast de rivier woonde en daar een landgoedje hadden waar ze twee grote familiewoonsten bezaten. Gronden naast de rivier noemden ze Moeren of Bokken. Vandaar de naam ‘Moldersbok’.

Meerdere functies

Het is een park met meerdere functies, voor alle leeftijden en met mogelijkheden om kleine evenementen te organiseren.

  • Wandelen

Het park biedt volop wandelgelegenheid op de paden, het gazon of de andere weidegedeelten. Onderweg passeer je een aantal zit- en rustpunten. Zoek je een droog plekje of eentje in de schaduw, neem dan plaats onder de pergola.

  • Speel- en ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren

De hobbithuisjes van Oude Toby en Oubak bevinden zich onder een aarden heuvel. Bij kinderen roepen deze ongetwijfeld een sprookjessfeer op. De huisjes hebben lage deuren en ramen en kinderen kunnen er door en over lopen. Ze bieden een schuilplaats bij evenementen of een vertelsessie. Tussen het groen kan je lekker verstoppertje spelen. De zitbanken en speelelementen in hout moeten jonge gezinnen naar het Moldersbok lokken.

  • Luisterhoek

De luisterhoek is trapsgewijs opgebouwd. Hij is zo ingericht dat het een leuke speelplek vormt, maar ook als zitmogelijkheid kan dienen voor bijvoorbeeld de beiaardconcerten. De hellende uiteinden van de trap maken het voor rolstoelgebruikers of minder mobiele bezoekers makkelijker om deze te gebruiken. Het gazon van de luisterhoek biedt dan weer mogelijkheden om kleine opvoeringen te geven voor een beperkt publiek.

  • Natuurlijk beheren en ontwikkelen

Er is een onderhoudsvriendelijke en duurzame beplanting aangelegd. Een haag, bomen, struiken, bloem- en grasperken maken dat het Moldersbok baadt in het groen.