Toerisme Mol logo

Smout - Erkend streekproduct

Smout maakt deel uit van ons culinair erfgoed. Het was niet alleen de boter van de arme man, maar het werd ook gebruikt als bewaarmiddel voor vers vlees en zelfs als zalf.
foto: Smout
  • foto: smout.jpg

Ambachtelijk smout bereiden is een intensief karwei: het gemalen liesvet wordt gedurende drie uren onder voortdurend roeren gekookt. Nadien volgt een afkoelingsproces waarbij opnieuw regelmatig geroerd wordt. Het resultaat is een eenvormige smeuïge massa die ook nog eens lang bewaart. Dit lange proces zorgt er ook voor dat het smout niet wit maar licht gekleurd is. Het smout van Jef Janssens is licht gekruid, met peper en zout, en zonder kaantjes (restjes spek). Het is ideaal als bakmiddel. Voor op de boterham strooit men er nog wat zout op en/of bruine kandijsuiker. Pure nostalgie.

 

Contactgegevens

V.O.F. Janssens
Pastorijstraat 1
Rauw
014 81 00 34
naar top