Toerisme Mol logo

Wandeling Molse Meren - Schansheide

Met de openstelling van een zuidelijk deel van groeve Schansheide – de zogeheten ‘Surfput’ – krijgt onze gemeente er een prachtig wandelgebied bij. Binnen dit project realiseerde Sibelco in samenwerking met Natuurpunt Netebronnen – zij zullen het opengestelde gebied beheren – een unieke uitkijkheuvel.
foto: IMG_20220512_143240
  • foto: IMG_20220512_144242
  • foto: P1040246
De uitkijkheuvel biedt wandelaars een wijds uitzicht over de zandgroeven, de zandveredelingsfabriek en het omliggende heidelandschap. Via een brug over de Witloop maakt dit nieuwe wandelpad een groene verbinding richting Sluis. 

Het nieuwe wandelpad sluit perfect aan op het bestaande knooppuntennetwerk van de Provincie Antwerpen. Zo krijgt het nieuwe wandelpad twee nieuwe knooppunten: 38 nabij de ingang tot het gebied via het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en 18 ter hoogte van de nieuwe voetgangersbrug over de Witloop.
  • Via knooppunt 38 krijg je een extra keuzemogelijkheid tussen de bestaande knooppunten 80 en 79.
  • Het nieuwe knooppunt 18 takt aan op de verbinding tussen knooppunten 26 en 28. Knooppunt 26 en 28 vormen het prachtige wandelpad - grotendeels langs de Witloop – tussen de Diepestraat en de aansluiting met Sluis.  

De nieuwe wandelverbinding maakt het eveneens mogelijk om vanaf de brug van Sas IV langs het meer te wandelen richting de nieuwe uitkijkheuvel. Je hoeft dus niet langer voortdurend langs het kanaal te wandelen.

Ecologische meerwaarde

Het zuidoostelijke deel van de zandgroeve kreeg een ecologische invulling. De oevers werden omgevormd tot heide en schraalland. Een deel van de zandgroeve ontwikkelde zich tot moeraslandschap met jonge en oude rietplanten. Daardoor groeide dit gebied uit tot een sterke trekpleister voor allerlei vogels. De nieuwe uitkijkheuvel staat centraal in dit mooie natuurdecor. Zowel wandelaars, vogelspotters als rustzoekers kunnen er genieten van de waterpartijen, rietmoerassen en het heideterrein. Naast de uitkijkheuvel wordt nog een vogelkijkhut voorzien.

Wandelsuggesties

  • Onze dienst toerisme integreerde de nieuwe wandelverbinding met de uitkijkheuvel als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt in een suggestielus. Deze wandellus is 9,7 kilometer lang. Mogelijke vertrekplaatsen zijn Zilvermeer en parking Schansheide (kruising Wolfbos en Kanaalstraat). Vanaf de parking Schansheide volg je deze knooppunten: 80 – 81 – 83 – 81 – 41 – 75 – 56 – 53 – 55 – 55 – 54 – 58 – 57 – 78 – 79 – 19 – 80.
    • Is een volledige wandellus te ver, maar wil je toch van de uitkijkheuvel en de prachtige omgeving genieten? Parkeer op de nieuwe parking binnen de poort aan Wolfbos. Deze poort was tot op heden altijd afgesloten, maar biedt vanaf nu een rechtstreekse toegang tot het wandelgebied. Je bevindt je op dat moment ongeveer aan de overzijde van de aansluiting van de Kanaalplas op het kanaal. Vervolgens wandel je ongeveer een 0,5 kilometer tot aan de uitkijkheuvel. Je kan er ook de korte lus van 3,2 km maken via deze knooppunten: 38—18—26—19—79—38

Spelregels

De openstelling van het gebied gaat samen met enkele spelregels. Het gebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Je mag uitsluitend de voorziene paden betreden. Honden blijven aan de leiband. Zwerfvuil laat je niet achter. Fietsen is niet toegelaten. Zwemmen in de zandgroeve is strikt verboden. Sibelco plaatste in samenwerking met Natuurpunt verschillende informatieborden met toelichting over de omgeving en de werking van witzandontginning.

Contactgegevens

+32 (0)14 33 07 85

Prijs

Gratis

Vertrek en aankomst

VertrekplaatsZilvermeerlaan 2

Afstand

9,8 km

Bewegwijzering

Knooppunten

Brochure

Flyer (pdf)
naar top