Toerisme Mol logo

Sluizencomplex

Over een afstand van vijf kilometer moet je op het kanaal Herentals-Bocholt vier sluizen passeren. De plannen om de Schelde, de Maas en de Rijn via kanalen met elkaar te verbinden bestaan al eeuwen. De projecten uit de 15de tot de 18de eeuw streefden vooral militaire doeleinden na. De realisaties uit de 19de eeuw waren vooral economisch geïnspireerd. De uitvoering van de plannen liepen niet altijd van een leien dakje.

De geologische formatie ‘Breuk van Rauw’ zorgt ervoor dat het kanaal Herentals-Bocholt op amper vijf kilometer een hoogteverschil van 15 meter moet overwinnen. Tussen de Blauwe Kei in Lommel en het kanalenkruispunt zijn niet minder dan vier sluizen nodig om dit te overbruggen. De oude sluizen, nog steeds in gebruik, zijn pareltjes van industriële archeologie.

naar top

Win duizenden lichtjes in #MooiMol’

We hebben het geluk dat 2 originele lichtstoeten van de Kempen in Mol plaatsvinden, elk met een uniek karakter. Dit jaar slaan enkele wagenbouwers van de 2 lichtstoeten de handen in elkaar om een unieke Mol-in-Scène-lichtstoetwagen te ontwerpen voor dat andere creatieve Molse wonder, Mol-in-Scène II. Laat je e-mailadres achter en maak kans op 4 tickets voor elk deel van dit unieke drieluik. Je krijgt er nog een dinertje gratis bij!

Niets missen van Mol? Wij houden je op de hoogte!